Universiteit Leiden

nl en

Podcasts

In de UBLpodcast vertellen Leidse docenten, hoogleraren en andere experts aan de hand van stukken uit de Bijzondere Collecties over hun onderzoek.

Podcast met Pieter Slaman

Pieter Slaman: De vriendelijke studentenrevolutie

Tijdens de studentenprotesten van 1969 werd het Academiegebouw van de Universiteit Leiden een tijdlang bezet door studenten. Zij eisten openheid en medezeggenschap. In deze aflevering van de UBLpodcast neemt historicus Pieter Slaman ons mee terug naar deze roerige periode. Beluister hier de podcast.

De geschiedenis van het Leidse Academiegebouw

Dorrit van Dalen: De verborgen geschiedenis van ons Academiegebouw

Al eeuwenlang is het Academiegebouw het belangrijkste gebouw van de Universiteit Leiden. Maar het gebouw aan het Rapenburg had lang niet altijd zo’n plechtige en ceremoniële functie als vandaag de dag. Dorrit van Dalen dook in de geschiedenis en vertelt erover in de UBLpodcast. Beluister hier de podcast.

Podcast met Jacqueline Hylkema

Jacqueline Hylkema: de wonderlijke ontsnapping van Hugo de Groot

In 2021 is het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot ontsnapte aan zijn levenslange gevangenisstraf. Verstopt in een boekenkist wist hij Slot Loevestein te ontvluchten. In deze aflevering vertelt Jacqueline Hylkema over zijn ontsnapping en wat daaraan vooraf ging. Beluister hier de podcast.

Podcast met Petra Sijpesteijn

Petra Sijpesteijn: onderdrukking en vrijheid in het vroege islamitische rijk

Tijdens de laatste levensjaren en na de dood van de profeet Mohammed veroverden de moslims een groot deel van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Dat speelde in de 7de eeuw na Christus, ver voordat het buskruit werd uitgevonden. Hoe hielden zij hun immense rijk onder controle? Petra Sijpesteijn, hoogleraar Arabisch, vertelt erover in de UBLpodcast. Beluister hier de podcast.

Podcast met Gert Oostindie

Gert Oostindie: de bloedige dekolonisatie van Indonesië

In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Indonesië zijn onafhankelijkheid verkreeg, maar dat ging gepaard met veel geweld. Zowel onafhankelijkheidsstrijders als Nederlandse soldaten begingen behoorlijk wat oorlogsmisdaden. In de UBLpodcast vertelt hoogleraar Gert Oostindie aan de hand van propagandaposters en fotoboeken hoe die chaotische tijd eruit zag. Beluister hier de podcast.

Podcast met Carolina Lenarduzzi

Carolina Lenarduzzi: godsdienstvrijheid in de protestantse Republiek

Na de tachtigjarige oorlog werd de gereformeerde kerk de publieke godsdienst van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tegelijkertijd konden veel katholieken achter gesloten deuren hun godsdienst nog wel belijden. Hoe erg was de onderdrukking echt? We gaan erover in gesprek met Carolina Lenarduzzi in deze aflevering van de UBLpodcast. Beluister hier de podcast.

Podcast met Karwan Fatah-Black

Karwan Fatah-Black: slavernij en opstand in de kolonie Suriname

In deze podcast neemt Karwan Fatah-Black ons mee naar de voormalige Nederlandse kolonie in Latijns-Amerika. Hij vertelt over de suikerriet- en koffieplantages die op de oude kaarten zijn afgetekend in kaarsrechte kavels, bijna als een Nederlands polderlandschap. En hij vertelt over de felle strijd die achter de schermen woedde tussen de Nederlandse kolonisten en de marrons, de vrijgevochten slaven. Beluister hier de podcast.

Podcast met Michiel Groesen

Michiel van Groesen: de Nederlandse slavenhandel tussen Angola en Brazilië

U wist ongetwijfeld dat Nederland koloniën heeft gehad in Suriname en Indonesië. Maar wist u ook dat delen van Brazilië en Angola ooit in Nederlandse handen waren? In deze podcast vertelt hoogleraar Zeegeschiedenis Michiel van Groesen over deze periode. We gaan met hem in gesprek aan de hand van twee prachtige oude nieuwsprenten uit de collectie van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Beluister hier de podcast.

Deze website maakt gebruik van cookies.