Universiteit Leiden

nl en

Studieplekken

In de bibliotheeklocaties vind je bijna 2000 studieplekken, in alle soorten en maten.

Reserveren of niet?

Buiten tentamenperiodes zijn de meeste studieplekken vrij beschikbaar voor alle bezoekers met een geldige bibliotheekpas (LU-Card). Sommige studieplekken moeten altijd worden gereserveerd, zoals computers en groepsruimtes. Deze plekken zijn alleen beschikbaar voor studenten van de Universiteit Leiden.

Studieplekken met een donkerblauwe sticker
Studieplekken met een lichtblauwe sticker
  • Buiten tentamenperiodes: vrij beschikbaar voor alle bezoekers, reserveren is niet mogelijk
  • Tijdens tentamenperiodes: alleen beschikbaar voor studenten van de Universiteit Leiden, na online reservering
Studieplekken met een witte sticker
  • Vrij beschikbaar, reserveren is niet mogelijk

Werkplekken met een computer kunnen alleen worden gebruikt door studenten van de Universiteit Leiden, na online rereservering.

Op alle locaties zijn enkele computers beschikbaar voor overige bezoekers. Deze plekken kunnen niet worden gereserveerd. Ze zijn herkenbaar aan een witte sticker.

De Universiteitsbibliotheek (UB) op de Witte Singel beschikt over 16 studieruimtes voor individueel gebruik door studenten van de Universiteit Leiden. De ruimtes kunnen alleen worden gebruikt na online reservering.

Onze Study Spots-app geeft, bij benadering, real-time weer hoe rustig of druk het momenteel is in de verschillende studieruimtes van de UB.

Studieplekken tijdens tentamenperiodes

Tijdens tentamenperiodes zijn de meeste studieplekken alleen beschikbaar voor studenten van de Universiteit Leiden, na online reservering.

In alle bibliotheeklocaties zijn in tentamentijd ook enkele plaatsen vrij beschikbaar, voor bezoekers voor wie geen toegangsrestrictie geldt. In de Universiteitsbibliotheek gaat het om studiezaal 1. Deze plaatsen zijn herkenbaar aan een witte sticker.

Aankomende tentamenperiodes

De tentamenperiodes voor het academisch jaar 2022-23 zullen rond het begin van het studiejaar bekend zijn.

Reserveer een studieplek

  • Ga naar het universitaire reserveersysteem en log in met je studentenaccount van de Universiteit Leiden
  • Kies locatie, datum, tijd en tijdsduur (max. 4 uur)
  • Selecteer een vrije plaats
  • Bevestig je reservering

Een gereserveerde studieplek gebruiken

Om een gereserveerde plek te kunnen gebruiken check je op locatie in.

  • Bij de Universiteitsbibliotheek en de Bibliotheek Rechten check je vanzelf in, wanneer je je LU-Card scant bij de toegangspoortjes
  • Op de overige locaties scan je een QR-code bij een incheckpaal, in de buurt van de vlaggen met 'SharedDesk for Students Check-in'

Check op tijd in: als je 30 minuten na de start van je reserveringsperiode niet hebt ingecheckt, wordt je reservering geannuleerd en is de plek vrijgegeven voor een andere student.

Verschillende gedeelten van de bibliotheken, bijvoorbeeld de studiezalen, zijn aangewezen als stiltegebieden. Welke ruimtes dit zijn is steeds duidelijk aangegeven.

Er is keuze uit twee netwerken:

Handleidingen en meer informatie staan op de website van het ICT Shared Service Centre van de Universiteit Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.