Universiteit Leiden

nl en

Studieplekken

In de bibliotheken vind je meer dan 2300 studieplekken, in alle soorten en maten.

Reserveren of niet?

Buiten tentamenperiodes zijn de meeste studieplekken vrij beschikbaar voor alle bezoekers met een geldige bibliotheekpas (LU-Card). Sommige studieplekken moeten altijd worden gereserveerd via de website of één van de apps (App Store, Google Play), zoals computers en groepsruimtes. Deze plekken zijn alleen beschikbaar voor studenten van de Universiteit Leiden.

Studieplekken met een donkerblauwe sticker
Studieplekken met een lichtblauwe sticker
  • Buiten tentamenperiodes: vrij beschikbaar voor alle bezoekers, reserveren is niet mogelijk
  • Tijdens tentamenperiodes: alleen beschikbaar voor studenten van de Universiteit Leiden, na online reservering
Studieplekken met een witte sticker
  • Vrij beschikbaar, reserveren is niet mogelijk

Check de help-functie van het reserveersysteem voor een antwoord op de meestgestelde vragen.

Wanneer je bij het inloggen het bericht krijgt 'Account already exists', kies dan de optie 'Add to existing account'. Bevestig hierna, via de email die naar je universitaire emailadres wordt gestuurd. Open de emaillink in dezelfde browser als waarin je je probeerde aan te melden! Soms is er na het bevestigen enige vertraging; probeer dan na een paar minuten opnieuw in te loggen. Blijvende problemen met inloggen kan je melden bij SharedDesk.

Er zijn ook apps: App Store of Google Play.

Werkplekken met een computer kunnen alleen worden gebruikt door studenten van de Universiteit Leiden, na online reservering.

Op alle locaties zijn enkele computers beschikbaar voor overige bezoekers. Deze plekken kunnen niet worden gereserveerd. Ze zijn herkenbaar aan een witte sticker.

De Universiteitsbibliotheek (UB) op de Witte Singel beschikt over 16 studieruimtes voor individueel gebruik door studenten van de Universiteit Leiden. De ruimtes kunnen alleen worden gebruikt na online reservering.

Onze Study Spots-app geeft, bij benadering, real-time weer hoe rustig of druk het momenteel is in de verschillende studieruimtes van de UB.

Studieplekken tijdens tentamenperiodes

Tijdens tentamenperiodes zijn de meeste studieplekken alleen beschikbaar voor studenten van de Universiteit Leiden, na online reservering.

In alle bibliotheeklocaties zijn in tentamentijd ook enkele plaatsen vrij beschikbaar, voor bezoekers voor wie geen toegangsrestrictie geldt. In de Universiteitsbibliotheek gaat het om studiezaal 1. Deze plaatsen zijn herkenbaar aan een witte sticker.

Aankomende tentamenweken
  • 4 december 2023 tot en met 21 januari 2024
  • 11 tot en met 31 maart 2024
  • 13 mei tot en met 30 juni 2024

Reserveer een studieplek

Een gereserveerde studieplek gebruiken

Om een gereserveerde plek te kunnen gebruiken check je op locatie in. Check op tijd in: als je 30 minuten na de start van je reserveringsperiode niet hebt ingecheckt, wordt je reservering geannuleerd en is de plek vrijgegeven voor een andere student.

  • Bij de Universiteitsbibliotheek en de Bibliotheek Rechten check je vanzelf in, wanneer je je LU-Card scant bij de toegangspoortjes
  • Op de overige locaties scan je een QR-code bij een incheckpaal, in de buurt van de vlaggen met 'SharedDesk for Students Check-in'

Kijk voor meer specifieke informatie over het gebruik van je gereserveerde plek op de pagina over studieplekken van de Universiteit Leiden.

Verschillende gedeelten van de bibliotheken, bijvoorbeeld de studiezalen, zijn aangewezen als stiltegebieden. Welke ruimtes dit zijn is steeds duidelijk aangegeven.

Er is keuze uit twee netwerken: Eduroam (aanbevolen, voor studenten en medewerkers van aangesloten onderwijsinstellingen) en Leiden University Wireless Access.

Deze website maakt gebruik van cookies.