Universiteit Leiden

nl en

(Online) collegeplank aanvragen

Maak een online literatuurlijst en zet boeken op een collegeplank

Een (online) collegeplank biedt docenten de mogelijkheid om:

 1. fysiek materiaal voor een bepaalde periode apart te laten zetten op een collegeplank
 2. een online literatuurlijst te maken met zowel digitaal als fysiek materiaal
 3. boetes voor inbreuk op het auteursrecht te vermijden

Beschikbare materialen

Al het materiaal dat via onze catalogus beschikbaar is (artikelen, tijdschriften, boeken, hoofstukken, krantenartikelen, video's, databases enz.) kan op een digitale collegeplank worden gezet.

Niet beschikbaar voor fysieke collegeplanken zijn:

 • Audiovisuele materialen: deze worden in bewaring gehouden bij de betreffende uitleenbalie, en kunnen door studenten daar opgehaald worden ter inzage
 • Materialen uit de Bijzondere Collecties
 • Materialen uit de NINO-bibliotheek, Afrika Studiecentrum en Walaeus Bibliotheek: deze zijn momenteel nog niet beschikbaar gesteld voor plaatsing op collegeplanken, en laten wij dus op hun oorspronkelijke locatie staan.

Daarnaast is het mogelijk suggesties te doen voor aanschaf van nieuwe materialen.

Houdt er rekening mee dat kopieën van bijvoorbeeld hoofdstukken uit boeken of artikelen uit tijdschriften niet op de collegeplankjes mogen worden geplaatst. Het is ook niet toegestaan aan studenten door te geven dat zij een bepaald hoofdstuk uit een uitgave kunnen kopiëren. Docenten mogen alleen verwijzen naar het boek of tijdschrift dat op de collegeplank staat. Studenten kunnen dan zelf bepalen of zij dit materiaal ter plekke lezen of dat zij liever een kopie maken (voor privégebruik).

Collegeplank aanvragen

Vraag een collegeplank minimaal vijf weken vóór het begin van een college aan. Dit geeft ons voldoende tijd om nieuwe aankopen te verwerken, uitgeleende werken terug te roepen, en fysieke materialen te verhuizen naar de collegeplank. Aanvragen die later binnenkomen worden wel verwerkt, maar wij kunnen voor deze aanvragen niet garanderen dat alle materialen beschikbaar zijn op de startdatum van het college. 

Fysieke materialen kunnen op de volgende locaties worden geplaatst:

 • Universiteitsbibliotheek (UB): op de 1e verdieping, ingang 4
 • Asian Library, UB: op de 2e verdieping, ingang 8
 • Bibliotheek Rechten 
 • Bibliotheek Wijnhaven, Den Haag: in de laatste kast, na de reguliere naslagcollectie
Het aanvragen van collegeplanken gaat in twee gemakkelijke stappen: eerst selecteert u de materialen (boeken, hoofdstukken, artikelen, databases e.d.) in de Catalogus, vervolgens upload u de gemaakte selectie naar de Course Reserve Request Service.


1. Materialen selecteren

 • Log in in de Catalogus met uw ULCN-account
 • Zoek naar een specifiek item en selecteer door op de pin te drukken
 • Wilt u een artikel of hoofdstuk selecteren uit een geprint tijdschrift of boek selecteer dan alleen de titel van het tijdschrift of boek.
 • Als alle materialen zijn geselecteerd ga dan naar My Favorites in de rechterbovenhoek
 • Selecteer alle benodigde titels door de boxjes voor de titels aan te klikken en druk op Push to Actions
 • Export RIS > Download > Save as. Negeer het verzoek tot aanpassen van de Encoding.
 • Geef het bestand een naam en zorg ervoor dat de extensie .ris is.

2. Upload de selectie

 • Log in op de Course Reserve Request Service met uw ULCN-account
 • Druk op Add New
 • Vul alle verplichte velden in en importeer het RIS-bestand. Alle geselecteerde titels worden nu zichtbaar.
 • Boeken die niet beschikbaar zijn in de UBL kunnen worden aangevraagd in het veld Books to be purchased. Houd er rekening mee dat het tot enkele weken kan duren voordat een boek beschikbaar gemaakt is voor uitlening. E-books zijn gewoonlijk binnen enkele dagen beschikbaar.

Klaar? Druk op Request Course Reserve Shelf.

Verwerking van de aanvraag

Aanvragen behandelen we in volgorde van binnenkomst. U ontvangt direct na indienen per e-mail een bevestiging van uw aanvraag met uw collegecode en een link naar de online literatuurlijst. Deze link kunt u in de online leeromgeving plaatsen of versturen aan de studenten. De literatuurlijst is actief vanaf de aangegeven begindatum en wordt verwijderd op de aangegeven einddatum. 

Fysieke materialen in uw lijst die in de bibliotheek aanwezig zijn plaatsen we binnen een week op uw collegeplank onder de collegecode van uw vak. Uitgeleend materiaal roepen we terug en komt na maximaal 3 weken beschikbaar op de plank. Nieuwe aankopen plaatsen we bij zodra deze gecatalogiseerd zijn. De plaatsingsinformatie in de Catalogus van alle collegeplankmaterialen veranderd tijdelijk naar “[bibliotheeklocatie] Course Reserves” en de naam van het college, zodat ook in de catalogus zelf duidelijk is dat het materiaal op een collegeplank is weggezet.

Een bestaande collegeplank aanpassen

Wilt u achteraf nog titels toevoegen aan uw collegeplank, een verandering aanbrengen in de begin- of einddatum of heeft u andere op- of aanmerkingen, log dan in op de Course Reserve Request Service. Ga vervolgens naar de betreffende collegeplank. Onderaan het formulier kunt u bij Addition or Correction aanvullingen of wijzigingen doorgeven.

Contact

 • Collegeplanken UB, inclusief Asian Library: per e-mail of aan de balie, van maandag - vrijdag tussen 8.30 – 17:00 uur
 • Collegeplanken Wijnhaven Bibliotheek, Den Haag: per e-mail of aan de balie, van maandag - vrijdag tussen 10:00 en 17:00 uur
 • Voor vragen kunt u zich ook wenden tot uw vakreferent.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie