Universiteit Leiden

nl en

Literatuur over het coronavirus (Covid-19)

Om barrières weg te nemen en beter inzicht te bieden in welke behandelstrategieën wel en niet werken, stellen veel uitgevers en andere aanbieders alles in het werk om informatie rond het coronavirus (COVID-19) publiek beschikbaar te maken.

Public Health Emergency Initiative: COVID-19

Laatst bijgewerkt op: 4 augustus 2020

Meest recente toevoegingen: European Center for Disease Control and Prevention (ECDC).

Op 13 maart 2020 riepen de nationale adviseurs voor natuurwetenschappen en technologie van een twaalftal landen, waaronder de Verenigde Staten, uitgevers op om vrijwillig alle aan COVID-19 gerelateerde wetenschappelijke publicaties en onderliggende data, per direct op één plaats beschikbaar te stellen. Veel uitgevers gaven gehoor aan de oproep om hun corona-gerelateerde artikelen vindbaar en toegankelijk te maken via PubMed-Central en om tekst mining en secundaire analyse door middel van machine-leesbare formaten en licenties mogelijk te maken.

Vrijwel alle grote uitgevers steunen het initiatief, waaronder ACS, BMJ, Cambridge University Press, Cell Press, Elsevier, EMBO, The Lancet, New England Journal of Medicine, Springer Nature, Science, Taylor and Francis, Wiley en Wolters Kluwer.

COVID-19 Open Research Dataset

Het Allen Institute for Artificial Intelligence heeft voor tekst- en datamining een dataset van alle publicaties over het coronavirus aangemaakt. Deze dataset krijgt wekelijks een update. Er is ook een aantal voorbeeld-onderzoeksvragen te vinden op Kaggle – een platform voor programmeeruitdagingen – die onderzoekers kunnen helpen met de set aan de slag te gaan.

Early sharing

Preprint servers Biorxiv and Medrxiv werken samen om onderzoeksresultaten zo snel mogelijk te verspreiden. Een belangrijke kanttekening is dat deze resultaten nog niet geëvalueerd zijn door het peer-reviewproces en daarmee ongeschikt zijn voor klinische doeleinden. De bronnen geven echter inzicht in het huidige onderzoek en bieden waardevolle informatie voor onderzoekers met meer uitgebreide kennis van onderliggende onderwerpen en onderzoeksmethodiek.

Literatuur

Patientenzorg

Onderzoek

 • Eric Morgan - Distant Reader
 • The LensThe Lens heeft gratis en open datasets van patientdocumenten, metadata van academisch onderzoek en biologische sequenties van patenten in een machine-leesbaar en doorzoekbaar format gepubliceerd. 
 • Living evidence on COVID-19 – een geautomatiseerde systematische review van de huidige literatuur over het coronavirus.
 • NIH - nieuws en resources van The National Insitutes of Health
 • ReadCube – het Readcube-platform waarop je wetenschappelijke artikelen kunt kopen en huren van diverse grote uitgevers (Springer/Nature/Wiley/JAMA) biedt ‘vrijkaarten’ aan voor onderzoekers die aan coronagerelateerd onderzoek werken. Deze vrijkaarten geven daarnaast ook toegang tot onder meer Dimensions en een API voor tekst- en datamining.
 • RefBin – deze tool om trends in onderzoek te vinden en notities bij artikelen te delen met andere onderzoekers, heeft een overzicht voor coronagerelateerde artikelen gemaakt.
 • Researcher.life – Cactus Life Sciences gebruikt zijn kunstmatige-intelligentieplatform en redacteurs om een collectie interessante artikelen over het coronavirus samen te stellen.
 • Resilient Society – een samenwerkingsplatform van de stad Den Haag, de Nederlandse universiteiten en (inter)nationale organisaties om oplossingen te vinden voor de uitdagingen die het coronavirus op ons pad brengt.

Volksgezondheid

 • CDC - informatie en richtlijnen van het US Centers for Disease Control and Prevention
 • JoVE  - protocollen voor coronavirusgerelateerd onderzoek.

Epidemiologie

 • GIDEON - Global Infectious Diseases and Epidemiology Online Network (new users have to register)

Nederlandse Bibliotheken

Remote toegang

De meeste digitale collecties van Universiteit Leiden zijn voor medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden beschikbaar vanuit huis. We vragen u wel uw login alleen te gebruiken wanneer content niet beschikbaar is in Open Access, om het systeem niet te veel te belasten. Om remote toegang te krijgen tot resources van de bibliotheek kunt u één van de onderstaande methoden gebruiken.

 • Krijg toegang tot de resource via de catalogus van de UBL
 • Installeer de Leiden Search Assistant plug-in voor Chrome of Firefox om direct toegang te krijgen (zie de voorpagina van de catalogus)
 • Gebruik onze bookmarklet voor andere browsers.
 • Gebruik Universiteit Leiden als linking library in Google Scholar

Voor remote toegang via de bovenstaande methoden is een ULCN-medewerkers- of studentenaccount vereist.

LUMC-medewerkers die nog geen ULCN-account hebben vinden alle informatie over het verkrijgen van toegang tot bibliotheekresources op de website van de Walaeusbibliotheek.

Deze website maakt gebruik van cookies.