Universiteit Leiden

nl en

Tijdelijke toegang tot (meer) literatuur tijdens de coronamaatregelen

Nu in ons land steeds meer maatregelen worden genomen tegen het verder verspreiden van het coronavirus, en de Universiteit Leiden heeft besloten het resterende curriculum in online leeromgevingen te verzorgen, staan bibliotheken, uitgevers en platforms voor u klaar om toegang te krijgen tot de online bronnen die u nodig heeft.

Collegeplanken en studiezaalboeken

Boeken op fysieke collegeplanken en uit de studiezaal kunnen op verschillende manieren worden aangeboden aan studenten. Kijk voor meer informatie op Dienstverlening tijdens het coronavirus.

Toegang tot nog meer bronnen

Laatst bijgewerkt op: 4 augustus 2020

Meest recente toevoegingen/verlengingen: -

Een groot aantal uitgevers stelt tijdelijk video’s, e-books en andere lesmaterialen gratis beschikbaar. Platformen waaronder Boom, Ebsco en Proquest hebben tijdelijk het maximumaantal gelijktijdige gebruikers verhoogd. Op deze pagina geven wij u een overzicht van de mogelijkheden die nu beschikbaar zijn. 

Overzicht

Naam Beschikbaarheid Beschrijving/URL
Ars Aequi Tot de zomer Het maandelijkse journal en online platform Ars Aequi is nu ook thuis toegankelijk via EZProxy.
Elsevier ScienceDirect Tot en met 31 augustus Alle handboeken op ScienceDirect zijn nu gratis toegankelijk voor ieder instituut met een ScienceDirect abonnement. Na ingelogd te zijn met uw ULCN-account heeft u toegang tot de handboeken. Elsevier richt zich vooral op geneeskunde, natuurwetenschappen, wiskunde en rechten. 
Érudit   65 Franstalige tijdschriften zijn nu tijdelijk beschikbaar gemaakt. Ze bestrijken uiteenlopende onderwerpen en zijn in ieder geval interessant zijn voor diegenen met interesse in Franse geschiedenis, cinema, en literatuur.
Gale Primary Sources Tot en met 31 augustus Alle GALE collecties met kranten, periodieken en e-boeken zijn vrij toegankelijk via de universiteitsbibliotheek, deze bronnen zijn ook bruikbaar voor analyse met de tools uit het digital scholar lab.
JSTOR

Tot en met 31 augustus/tot en met 31 december

Toegang tot de extra JStor collecties en publicaties gerelateerd aan corona en gezondheidszorg is verlengd tot en met 31 december. De e-bookcollecties blijven voorlopig beschikbaar tot en met 31 augustus.
Kahoot Tot het einde van het semester Kahoot is een tool bedoeld voor het testen van leerlingen tijdens het online leerproces. Getroffen universiteiten hebben volledige toegang tot Kahoot tot het einde van het semester. Docenten kunnen direct bij Kahoot een account aanvragen.
Ohio State University Press Zolang de COVID-19-crisis duurt Gratis toegang tot alle monografieën en het taalwetenschappelijke cursusboek Language Files.
Shanghai Library Databases Tot en met 30 september Toegang tot diverse Chinese krantenarchieven, waaronder The Shanghai Times en The Shanghai Evening Post.
University of Michigan Press Tot en met 31 augustus Alle e-books zijn beschikbaar om te lezen op Fulcrum.

VitalSource en Redshelf

Op universitaire websites uit de Verenigde Staten vindt u referenties naar gratis handboeken die beschikbaar zouden zijn op VitalSource en Redshelf. Content op deze platforms is echter vooral beschikbaar voor universiteiten en instituten in de Verenigde Staten en alleen wanneer zij een licentie hebben voor het gehele instituut.

Thuistoegang

De meeste digitale collecties van Universiteit Leiden zijn beschikbaar vanuit huis. We vragen u wel uw login alleen te gebruiken wanneer content niet beschikbaar is in Open Access, om het systeem niet te veel te belasten. Om thuistoegang te krijgen tot resources van de bibliotheek kunt u een van de onderstaande methoden gebruiken. 

  • Krijg toegang tot de resource via de Catalogus.
  • Installeer de Leiden Search Assistant plug-in voor Chrome of Firefox om direct toegang te krijgen. (Zie de voorpagina van de catalogus)
  • Gebruik onze bookmarklet voor andere browsers.
  • Gebruik Universiteit Leiden als linking library in Google Scholar.

Bibliotheekdiensten

De Universitaire Bibliotheken Leiden stellen alles in het werk om een zo prettig mogelijke onderwijsomgeving te verzorgen. Systemen zoals EZProxy login en het videoplatform Kaltura zijn opgeschaald om te voldoen aan de toegenomen vraag. Als u echter tegen problemen aan loopt bij het gebruiken van een van onze databases, toegang nodig heeft tot digitale content of vragen heeft over copyright, neem dan contact op via Stel een Vraag.

Landelijk coördinatiepunt online onderwijs

SURF heeft samen met onder meer de VSNU en het Versnellingsplan Onderwijs Innovatie een nationaal coördinatiepunt opgezet om online onderwijs te ondersteunen. Op dit moment zijn al diverse webinars online over de transitie en is er een vraagbaak ingericht met informatie over software, toetsing, AVG en copyright.

Auteursrecht en online materialen

Auteursrechtdeskundige Erna Sattler heeft een blog geschreven over online onderwijsmateriaal en auteursrecht. Het goede nieuws: vrijwel alle regels rond hergebruik van lesmaterialen in reguliere lessen zijn ook toepasbaar op online lessen en distributie van eerder opgenomen lessen. Het slechte nieuws: in sommige gevallen is het niet mogelijk een volledige film te vertonen in online lessen. Lees meer over auteursrecht in online onderwijs en de Easy Access regeling op het blog.

Open Access

In deze periode van off campus toegang vanuit huis merken we duidelijk hoe belangrijk open access beschikbaarheid van publicaties is om onderzoek en onderwijs te ondersteunen. We willen daarom alle onderzoekers oproepen om bij te dragen en hun publicaties via het Leids Repositorium open access te maken.

In vrijwel ieder geval kunnen onderzoekers van Universiteit Leiden hun onderzoek open access delen via het Leids Repositorium. Publicaties in het Leids Repositorium worden gemakkelijk gevonden in Google Scholar en andere internationale databases. Als u meer wilt weten over open access publiceren aan de Universiteit Leiden, bekijk dan onze informatiepagina of gebruik onze flowchart (aan de rechterkant “na acceptatie”). Als u vragen heeft over het open acess delen van uw publicatie, neem dan contact op met  openaccess@library.leidenuniv.nl.

NB: Onderzoekers van het LUMC kunnen contact opnemen met de Walaeus Bibliotheek.

Deze website maakt gebruik van cookies.