Universiteit Leiden

nl en

Tijdelijke toegang tot (meer) literatuur tijdens de coronamaatregelen

Nu in ons land steeds meer maatregelen worden genomen tegen het verder verspreiden van het coronavirus, en de Universiteit Leiden heeft besloten het resterende curriculum in online leeromgevingen te verzorgen, staan bibliotheken, uitgevers en platforms voor u klaar om toegang te krijgen tot de online bronnen die u nodig heeft.

Collegeplanken en studiezaalboeken

Boeken op fysieke collegeplanken en uit de studiezaal kunnen op verschillende manieren worden aangeboden aan studenten. Bekijk hier de mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op Dienstverlening tijdens het coronavirus.

Toegang tot nog meer bronnen

Laatst bijgewerkt op: 27 mei 2020

Meest recente toevoegingen: Airiti.

Een groot aantal uitgevers stelt tijdelijk video’s, e-books en andere lesmaterialen gratis beschikbaar. Platformen waaronder Boom, Ebsco en Proquest hebben tijdelijk het maximumaantal gelijktijdige gebruikers verhoogd. Op deze pagina geven wij u een overzicht van de mogelijkheden die nu beschikbaar zijn. 

Overzicht

Naam Beschikbaarheid Beschrijving/URL
Airiti Tot en met 31 juli De Chinese uitgever Airiti geeft vrije toegang tot het Han Cloud Research Platform voor tekst- en datamining van oude teksten en tot de iRead e-bookscollectie met meer dan 2.000 fulltext bronnen.
APA Tot het einde van het semester De American Psychological Association heeft de modules ‘Research Methods’ en ‘Introduction to Social Psychology’ op Psyclearn opengezet voor instituten die naar online lessen overschakelen vanwege Corona. Om toegang te krijgen, moeten docenten zelf contact opnemen met de APA.
Archaeopress Tot en met 31 juli Meer dan 630 e-books op het gebied van archeologie, alsmede alle Archaeopress journals zijn nu toegankelijk via de Catalogus.
Ars Aequi Tot de zomer Het maandelijkse journal en online platform Ars Aequi is nu ook thuis toegankelijk via EZProxy.
Berghahn Tot 30 juni Berghahn, een uitgever in de disciplines antropologie, cultuur en geschiedenis, heeft al zijn journals gratis beschikbaar gesteld.
Cambridge University Press (CUP) Tot en met 29 juni Gratis toegang tot de html versie van alle 700 tekstboeken in de Cambridge Core collection. Dit is een uitgebreide collectie met handboeken voor vrijwel ieder academisch veld, van taalwetenschap tot informatica en wiskunde.   
Duxiu Academic Search Tot en met 30 juni Zoek door meer dan 3,3 miljoen bibliografische records en krijgt toegang tot 2,4 miljoen wetenschappelijke Chines bronnen, waaronder boeken en artikelen. Afhankelijk van de bron is er toegang tot de gehele tekst of een gedeelte daarvan. Zie ook de handleiding om toegang tot de volledige tekst te krijgen.
Edward Elgar Publishing Tot en met 30 juni Bijna 600 Elgar boeken uit onze collectie zijn nu ook tijdelijk beschikbaar als e-book en zijn toegankelijk via de Catalogus.
Elsevier ScienceDirect Tot en met 31 augustus Alle handboeken op ScienceDirect zijn nu gratis toegankelijk voor ieder instituut met een ScienceDirect abonnement. Na ingelogd te zijn met uw ULCN-account heeft u toegang tot de handboeken. Elsevier richt zich vooral op geneeskunde, natuurwetenschappen, wiskunde en rechten. 
Érudit   65 Franstalige tijdschriften zijn nu tijdelijk beschikbaar gemaakt. Ze bestrijken uiteenlopende onderwerpen en zijn in ieder geval interessant zijn voor diegenen met interesse in Franse geschiedenis, cinema, en literatuur.
Gale Primary Sources Tot eind juli Alle GALE collecties met kranten, periodieken en e-boeken zijn vrij toegankelijk via de universiteitsbibliotheek, deze bronnen zijn ook bruikbaar voor analyse met de tools uit het digital scholar lab.
De Gruyter Tot en met 30 juni 75.000 eigen e-books en e-books van partners van 1650 tot en met 2016 zijn beschikbaar gemaakt op het platform van De Gruyter.

The Internet Archive (National Emergency Library)

Tot en met 30 juni Deze bibliotheek omvat alle boeken van Phillips Academy Andover, Marygrove College en veel van de collecties van Trent University, alsmede meer dan een miljoen andere boeken die door andere bibliotheken zijn geschonken.
JoVE Tot en met 15 juli JoVE biedt al haar educatieve video’s gratis aan. De JoVE kerncollectie helpt studenten kernbegrippen binnen de biologie en sociale psychologie te begrijpen en te visualiseren. JoVE Science Education is een collectie demonstratievideo’s in 8 verschillende velden, zoals scheikunde en natuurkunde, die kunnen worden gebruikt als surrogaat voor laboratoriumpractica. Het Lab Manual bestaat uit een verzamelding video’s voor inleidingscolleges rond laboratoriumtechnieken. 
JSTOR

Tot en met 30 juni

26 volksgezondheidsjournals zijn nu vrij toegankelijk, alsmede alle collecties waarop de universiteit geen licentie heeft en meer dan 30.000 boeken.

Kahoot Tot het einde van het semester Kahoot is een tool bedoeld voor het testen van leerlingen tijdens het online leerproces. Getroffen universiteiten hebben volledige toegang tot Kahoot tot het einde van het semester. Docenten kunnen direct bij Kahoot een account aanvragen.
Kanopy Tot en met 31 mei Kanopy is een videoplatform met documentaires, instructiefilms, filmhuisfilms en de serie The Great Courses. Naast de content waar we als universiteit al recht toe hebben, heeft Kanopy t/m 31 mei alle Great Courses, inclusief cursusmaterialen, en enkele documentaires opengezet.
Lumen Learning Tot einde van het semester Lumen verzorgt online colleges die gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden in LMS-systemen zoals BrightSpace en Blackboard. Momenteel zijn deze resources gratis beschikbaar tot het einde van het semester. Lumen biedt een breed scala aan onderwerpen op verschillende niveaus, vooral op het niveau van colleges en universiteiten in de Verenigde Staten. Een van de meest bekende deelnemers is Carnegie Mellon University.
MIT Press Direct tot en met 31 mei Toegang tot alle 2700+ e-books van MIT Press Direct naast de Environmental Science Collection die Leiden al in bezit heeft. MIT’s collectie is sterk gericht op business, engineering, life sciences en informatica, maar bevat ook titels rond kunstgeschiedenis, (digitale) geesteswetenschappen en sociale wetenschappen.
Ohio State University Press Zolang de COVID-19-crisis duurt Gratis toegang tot alle monografieën en het taalwetenschappelijke cursusboek Language Files.
Oxford University Press   Resources voor studenten en docenten kunnen gratis worden gebruikt, zelfs wanneer de methode nog niet in het lesprogramma was opgenomen. OUP biedt ook enkele online cursussen rond blended learning door middel van Epigeum. De uitgever noemt zelf de beschikbaarheid van e-books op de RedShelf en VitalSource platformen Deze toegang is echter alleen geldig in de Verenigde Staten.
Project Muse Data variëren van uitgever tot uitgever, veelal tot en met 30 juni Meer dan 20 uitgevers die hun e-books en tijdschriften aanbieden op Project Muse hebben besloten hun titels gratis beschikbaar te stellen ter ondersteuning van onderwijs en onderzoek tijdens deze crisis. Deze materialen zijn gemarkeerd met een zichtbaar ‘gratis’ icoon. Onder deze uitgevers zijn: Johns Hopkins University Press (alle boeken en tijdschriften), Ohio State University Press (alle boeken en tijdschriften), University of Nebraska Press (alle boeken en tijdschriften), University of North Carolina Press (alle boeken), Temple University Press (alle boeken), and Vanderbilt University Press (een selectie van boeken).
Shanghai Library Databases Tot en met 8 juli Toegang tot diverse Chinese krantenarchieven, waaronder The Shanghai Times en The Shanghai Evening Post.
Springer Nature Tot en met 31 juli Via de database SpringerLink books zijn meer dan 500 studieboeken uit de Springer Nature e-book collecties toegankelijk.
University of Michigan Press Tot en met 30 juni Alle e-books zijn beschikbaar om te lezen op Fulcrum.
Wiley Tot het einde van het semester Wiley biedt gratis toegang tot online educatieve resources als Wiley PLUS, Knewton Alta en ZY Books. Om toegang te krijgen dienen docenten een formulier in te vullen voor hun specifieke werkgroep of hoorcollege. De cursussen zijn vooral gericht op natuurwetenschappen, technologie, wiskunde en engineering. 
World Scientific Tot en met 30 juni

World Scientific heeft de toegang tot alle tijdschriftartikelen die vanaf 2001 zijn gepubliceerd tijdelijk uitgebreid.

VitalSource en Redshelf

Op universitaire websites uit de Verenigde Staten vindt u referenties naar gratis handboeken die beschikbaar zouden zijn op VitalSource en Redshelf. Content op deze platforms is echter vooral beschikbaar voor universiteiten en instituten in de Verenigde Staten en alleen wanneer zij een licentie hebben voor het gehele instituut.

Thuistoegang

De meeste digitale collecties van Universiteit Leiden zijn beschikbaar vanuit huis. We vragen u wel uw login alleen te gebruiken wanneer content niet beschikbaar is in Open Access, om het systeem niet te veel te belasten. Om thuistoegang te krijgen tot resources van de bibliotheek kunt u een van de onderstaande methoden gebruiken. 

  • Krijg toegang tot de resource via de Catalogus.
  • Installeer de Leiden Search Assistant plug-in voor Chrome of Firefox om direct toegang te krijgen. (Zie de voorpagina van de catalogus)
  • Gebruik onze bookmarklet voor andere browsers.
  • Gebruik Universiteit Leiden als linking library in Google Scholar.

Bibliotheekdiensten

De Universitaire Bibliotheken Leiden stellen alles in het werk om een zo prettig mogelijke onderwijsomgeving te verzorgen. Systemen zoals EZProxy login en het videoplatform Kaltura zijn opgeschaald om te voldoen aan de toegenomen vraag. Als u echter tegen problemen aan loopt bij het gebruiken van een van onze databases, toegang nodig heeft tot digitale content of vragen heeft over copyright, neem dan contact op via Stel een Vraag.

Landelijk coördinatiepunt online onderwijs

SURF heeft samen met onder meer de VSNU en het Versnellingsplan Onderwijs Innovatie een nationaal coördinatiepunt opgezet om online onderwijs te ondersteunen. Op dit moment zijn al diverse webinars online over de transitie en is er een vraagbaak ingericht met informatie over software, toetsing, AVG en copyright.

Auteursrecht en online materialen

Auteursrechtdeskundige Erna Sattler heeft een blog geschreven over online onderwijsmateriaal en auteursrecht. Het goede nieuws: vrijwel alle regels rond hergebruik van lesmaterialen in reguliere lessen zijn ook toepasbaar op online lessen en distributie van eerder opgenomen lessen. Het slechte nieuws: in sommige gevallen is het niet mogelijk een volledige film te vertonen in online lessen. Lees meer over auteursrecht in online onderwijs en de Easy Access regeling op het blog.

Open Access

In deze periode van off campus toegang vanuit huis merken we duidelijk hoe belangrijk open access beschikbaarheid van publicaties is om onderzoek en onderwijs te ondersteunen. We willen daarom alle onderzoekers oproepen om bij te dragen en hun publicaties via het Leids Repositorium open access te maken.

In vrijwel ieder geval kunnen onderzoekers van Universiteit Leiden hun onderzoek open access delen via het Leids Repositorium. Publicaties in het Leids Repositorium worden gemakkelijk gevonden in Google Scholar en andere internationale databases. Als u meer wilt weten over open access publiceren aan de Universiteit Leiden, bekijk dan onze informatiepagina of gebruik onze flowchart (aan de rechterkant “na acceptatie”). Als u vragen heeft over het open acess delen van uw publicatie, neem dan contact op met  openaccess@library.leidenuniv.nl.

NB: Onderzoekers van het LUMC kunnen contact opnemen met de Walaeus Bibliotheek.

Deze website maakt gebruik van cookies.