Universiteit Leiden

nl en

Dienstverlening UBL tijdens de coronamaatregelen

In verband met de landelijke maatregelen rond het coronavirus is de dienstverlening van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) aangepast.

Deze pagina wordt regelmatig geactualiseerd. Alle aanpassingen in de dienstverlening worden ook aangekondigd op onze homepage en via Twitter en Facebook.

Voor studenten van de Universiteit Leiden is een beperkt aantal studieplekken in de bibliotheken beschikbaar. Studieplekken moeten van tevoren online worden gereserveerd.

Binnen de Universiteitsbibliotheek (UB) kan je, naast gewone werkplekken met of zonder computer, ook individuele studiecellen en enkele plaatsen in de groepsruimtes online boeken. Let op: om als groepje van twee of drie personen samen te kunnen werken in een groepsruimte, moet iedereen apart een plek reserveren.

Ook is de Cinema room 'Vos' (Asian Library) onder voorwaarden weer te reserveren.

Lees ons nieuwsbericht over de studieplekken voor alle informatie over het reserveren van een plek en over de hygiënerichtlijnen binnen de bibliotheken.

De online dienstverlening van de UBL en remote access voor studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden en het KITLV blijven ongewijzigd.

Lees thuis een e-book of bekijk onze uitgebreide collectie e-journals. Browse de subject guides op je vakgebied of bekijk een film. Lees alles over Open Access en het Leids Repositorium.

In verband met de coronavirus-maatregelen is de toegang tot de bibliotheken op dit moment beperkt tot enkele specifieke diensten, voor specifieke bezoekersgroepen. Zie voor meer informatie de verschillende hoofdstukjes op deze pagina.

Van 13 juli tot en met 23 augustus geldt een zomerrooster.

Openingstijden van 13 juli t/m 23 augustus

Locatie Boeken afhalen en inleveren Tijdslots studieplekken reserveren voor studenten Universiteit Leiden 
Universiteits-
bibliotheek

Ma - za 9:00 - 18:00

 

(Afhalen IBL-boeken: ma - vr 9:00 - 17:00)

Ma - za 9:00-13:00, 14:00-18:00

Bibliotheek
Sociale
Wetenschappen
Ma - vr 9:00 - 18:00

Ma - vr 9:00-13:00, 14:00-18:00

Bibliotheek
Wijnhaven

Gedurende de openingstijden van het gebouw Wijnhaven

 

(Afhalen IBL-boeken: ma - vr 10:00 - 13:00 en 13:30 - 17:00)

Ma - za 9:00-13:00, 14:00-18:00

Bibliotheek Rechten   ---

Ma - vr 9:00-13:00, 14:00-18:00

Van Steenis Gedurende de openingstijden van het Van Steenis Gebouw   ---

Openingstijden tot en met 12 juli

Locatie Boeken afhalen en inleveren Tijdslots studieplekken reserveren voor studenten Universiteit Leiden 
Universiteits-
bibliotheek

Ma - vr 8:30 - 23:00

Za - zo 10:00 - 23:00

 

(Afhalen IBL-boeken: ma - vr 8.30 - 17:00)

Ma - zo 10:00-14:00, 15:00-19:00, 20:00-23:00

Bibliotheek
Sociale
Wetenschappen
Ma - vr 8:30 - 23:00

Ma - vr 10:00-14:00, 15:00-19:00, 20:00-23:00

Bibliotheek
Wijnhaven

Gedurende de openingstijden van het gebouw Wijnhaven

 

(Afhalen IBL-boeken: ma - vr 10:00 - 13:00 en 13:30 - 17:00)

Ma - zo 10:00-14:00, 15:00-19:00, 20:00-23:00

Bibliotheek Rechten   ---

Ma - vr 10:00-14:00, 15:00-19:00, 20:00-23:00

 

Za - zo 10:00-14:00, 15:00-19:00

Van Steenis Gedurende de openingstijden van het Van Steenis Gebouw   ---

Uitleenbare boeken en tijdschriften uit alle locaties van de UBL kunnen worden aangevraagd via de catalogus. Kies één van de hieronder genoemde afhaallocaties, waar u de materialen kunt lenen via de boeklockers. Wacht de email af die verstuurd wordt zodra een boek klaarligt, zodat u niet voor niets komt.

Locatie Afhalen en inleveren
Universiteitsbibliotheek

Van 13 juli t/m 23 augustus:

ma - za 9:00 - 18:00

Bibliotheek Sociale Wetenschappen

Van 13 juli t/m 23 augustus:

ma - vr 9:00 - 18:00

Van Steenis Gedurende de openingstijden van het Van Steenis Gebouw
Bibliotheek Wijnhaven Gedurende de openingstijden van het gebouw Wijnhaven

Uitleentermijn

Na enkele coulance-verlengingen geldt op dit moment weer de gebruikelijke verleng- en rappelregeling.

Wanneer u een boek hebt gereserveerd kan het helaas langer dan gebruikelijk duren voor het beschikbaar komt.

uMail: let op uw 'mailforward'!

Voor communicatie met studenten van de Universiteit Leiden en alumni met een account met een 's'-nummer, kan de bibliotheek alléén het universitaire uMailadres gebruiken.

Na de recente migratie van uMail naar een nieuwe omgeving zijn de eerder ingestelde mailforwards niet langer actief. In de helpdeskportal van de Universiteit staat een handleiding om een nieuwe mailforward in te stellen.

Boeken inleveren

Geleende boeken kunt u inleveren op de in de tabel genoemde locaties.

Voordat we boeken handmatig terugontvangen, plaatsen we ze enkele dagen in quarantaine; leningen blijven dus nog enkele dagen in 'My account' zichtbaar. Neem bij vragen hierover contact met ons op via Stel een vraag, of als reply op een uitleenrappel.

U kunt boeken ook per post opsturen, mits voldoende gefrankeerd en goed verpakt:

Universiteitsbibliotheek
afd. Publieksdiensten
Postbus 9501
2300 RA Leiden

U kunt weer boeken aanvragen bij andere universitaire bibliotheken en de KB, via WorldCat. Niet alle bibliotheken zijn alweer geheel of gedeeltelijk in staat boeken te leveren via IBL, maar langzaam maar zeker komt de dienstverlening weer op gang. 

Ook het aanvragen van scans van boekhoofdstukken en  artikelen via WorldCat was en blijft mogelijk.

Bij leenaanvragen via WorldCat kunt u voorlopig kiezen uit de volgende afhaallocaties:

Neem bij vragen contact met ons op via Stel een vraag.

Wanneer u een boek van de UB-studiezaal of de Asian Library nodig heeft, of een niet-uitleenbaar boek van de bibliotheken Rechten, Wijnhaven of NINO, kunt u een leenverzoek indienen per email. Per boek zal worden bekeken of het bij uitzondering mag worden uitgeleend.

Stuur een email voorzien van uw studentnummer of usernaam naar uitleen@library.leidenuniv.nl. Vermeld titel, auteur, eventueel volumenummer én call number van het werk, of kopieer de link uit de catalogus via de optie share link. Wij laten zo spoedig mogelijk weten of uw verzoek kan worden gehonoreerd. Boeken zullen worden klaargelegd in een locker bij de UB; materiaal van Bibliotheek Wijnhaven zal daar in een locker worden geplaatst.

Het is helaas niet mogelijk boeken ter plaatse te raadplegen. Studenten van de Universiteit Leiden die een studieplek geboekt hebben mogen de aanwezige materialen gebruiken tijdens hun bezoek.

In verband met de huidige beperkte openstelling van de bibliotheken zijn fysieke collegeplanken slecht bereikbaar voor studenten. Wij adviseren docenten om zoveel mogelijk gebruik te maken van digitaal materiaal (e-books en e-artikelen) en fysiek materiaal te beperken tot maximaal tien boeken.

De fysieke collegeplanken van de UB en de Asian Library zijn tijdelijk gehuisvest in het Informatiecentrum Huygens op de begane grond.

E-books

Zoek in de catalogus of de voor uw college gewenste titel als e-book beschikbaar is. Mocht een publicatie niet digitaal aanwezig zijn dan kunt u een aanschafsuggestie indienen, of contact opnemen met uw vakreferent om te overleggen over een alternatieve oplossing.

Onze medewerkers hebben de afgelopen tijd gecontroleerd of de boeken die op dit moment op collegeplanken staan digitaal beschikbaar zijn en deze zo nodig aangeschaft.

Uitlenen van collegeplankmaterialen

Laat het ons via uitleen@library.leidenuniv.nl weten als we boeken van uw collegeplank beschikbaar kunnen maken voor uitleen. We raden dit alleen aan bij kleine groepen studenten: zij hebben onderling vaak contact en delen de boeken met elkaar. De student die het boek als eerste leent blijft in onze administratie verantwoordelijk voor dit boek.

Scannen

In sommige gevallen mogen gescande delen van boeken in Blackboard of BrightSpace worden gezet. Een aantal uitgevers geeft via de licentie toestemming voor het gebruik van artikelen in de elektronische leeromgeving of een papieren reader. Het beleid van een uitgever is na te gaan in de module Gebruiksvoorwaarden gelicentieerde digitale bronnen. Bij gebruik van materialen uit deze lijst hoeft niet gelet te worden op het aantal woorden of afbeeldingen en mogen artikelen worden hergebruikt in het onderwijs.

Staat een uitgever niet in de lijst dan kunnen wij, in samenwerking met Reader Online van het UFB, delen van boeken laten scannen en via de Reader Online webshop aanbieden. Hierbij moet u rekening houden met kosten voor auteursrechten. Er is een aangepaste procedure , waarbij de UBL het boek levert en het UFB het scannen verzorgt. Neem voor meer informatie over readers contact op met de Reader Online Service van het UFB: readers@ufb.leidenuniv.nl

Studenten kunnen de gescande items aanschaffen via de webshop van Reader Online, in digitale en in gedrukte vorm. Indien er kosten voor auteursrecht zijn, wordt dit verwerkt in de prijs. Het Centrale Crisisteam van de Universiteit heeft bepaald dat deze kosten ook nu door studenten betaald moeten worden.

Vragen?

Alle informatie over auteursrechten bij digitaal onderwijs vindt u op onze webpagina over Digital Scholarship.

Vragen over course reserves kunt u sturen naar uitleen@library.leidenuniv.nl.

Onderzoekers kunnen bij het Centre for Digital Scholarship (CDS) terecht voor vragen, advies en training over datamanagement, open access, auteursrecht en het gebruik van digitale data. Het CDS is bereikbaar via e-mail: cds@library.leidenuniv.nl

Vanaf begin mei is de Leeszaal Bijzondere Collecties weer - beperkt - opengesteld voor onderzoekers van de Universiteit Leiden. Momenteel zijn er, van maandag tot en met vrijdag, dertien werkplekken op reservering beschikbaar.

Aanvragen van een werkplek

Stuur een e-mail naar specialcollections@library.leidenuniv.nl. Geef aan voor welke datum en welk(e) tijdsblok(ken) u in aanmerking wilt komen en welke stukken u tijdens het bezoek wilt bekijken. Er is keuze uit de volgende tijdsblokken:

  • 9:00 tot 11:00
  • 11:30 tot 13:30
  • 14:00 tot 17:00

De aanvraag moet uiterlijk om 12:00 uur de werkdag voorafgaand aan uw bezoek bij ons binnen zijn. Wij laten u zo snel mogelijk weten of de aanvraag kan worden gehonoreerd. Bij het behandelen van de aanvragen wordt uitgegaan van de volgorde van binnenkomst.

Uw bezoek aan de leeszaal

Als uw aanvraag is goedgekeurd bent u op de gekozen datum en tijd van harte welkom. Bij binnenkomst in de UB kunt u gebruik maken van de aanwezige lockers bij het Café UBé; de lockers bij de leeszaal zijn tijdelijk buiten gebruik. Vervolgens meldt u zich bij de receptie in de hal. Na controle van uw aanmelding wordt u toegelaten.

Wij verzoeken u uw handen eerst goed te wassen. Hierna kunt u de aangegeven route naar de Leeszaal Bijzondere Collecties volgen.

Bij de leeszaal meldt u zich bij de balie. Medewerkers wijzen u uw werkplek en overhandigen de aangevraagde stukken. Binnen de leeszaal zijn looproutes aangegeven waardoor het elkaar passeren tot een minimum wordt beperkt. Na afloop van uw bezoek levert u de stukken in bij de balie en verlaat u de leeszaal, onder begeleiding van een medewerker, via de aangegeven route.

De werkplekken in de Leeszaal Bijzondere Collecties worden na elk bezoek grondig ,schoongemaakt. Geraadpleegde stukken worden na gebruik twee dagen in quarantaine gehouden.

Digital Collections

Onze uitgebreide Digital Collections staan online tot uw beschikking.

In de Universiteitsbibliotheek (UB) en in de Bibliotheek Wijnhaven in Den Haag kunnen studenten van de Universiteit Leiden op afspraak documenten printen of bestanden overzetten van hun P-schijf.

Bij de bibliotheek kan je hiervoor een tijdvak reserveren van maximaal 20 minuten. Tijdens deze 20 minuten heb je een printer of computer helemaal tot je beschikking.

Voorbereiden

Je kunt je printopdrachten thuis alvast versturen via Webprint. Is dit voor jou geen optie, dan krijg je in de bibliotheek een computer toegewezen om te kunnen gebruiken tijdens je bezoek.

Bestanden van de P-schijf kan je per email versturen, óf overzetten naar Office 365. Wil je Office gebruiken, zorg dan dat je thuis, ruim van tevoren, toegang hebt geregeld. Via de universitaire helpdeskportal vind je alle benodigde informatie en handleidingen over Office 365. De UB kan je hierin geen ondersteuning bieden.

Printen of bestanden overzetten: afspraak maken
UB  

Receptie UB: 071-5272800

 

Ma - za 9:00 - 18:00

Bibliotheek Wijnhaven   wijnhaven@library.leidenuniv.nl

Algemene vragen over de bibliotheekvoorzieningen en vragen voor de informatiespecialisten kunt u stellen via Stel een vraag. Op werkdagen van 9:00-17:00 kunt u ons ook bereiken via chat, whatsapp en telefoon.

Wachtwoord vergeten?

Wanneer u het wachtwoord van uw account niet meer weet, kunt u online een nieuw wachtwoord aanvragen.

Vakreferenten en conservatoren

Vakreferenten en conservatoren zijn bereikbaar via hun persoonlijke emailadres.

Informatie over de aangepaste diensten van de Walaeus Bibliotheek in het LUMC is te vinden op hun informatiepagina

Deze website maakt gebruik van cookies.