Universiteit Leiden

nl en

Dienstverlening UBL tijdens de coronamaatregelen

In verband met de maatregelen rond het coronavirus, is de dienstverlening van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) aangepast.

 

Enkele bibliotheeklocaties zijn toegankelijk voor het afhalen en inleveren van materialen, voor printen (studenten van de Universiteit Leiden, op afspraak) en het bezoeken van de Leeszaal Bijzondere Collecties (voor Leidse onderzoekers, op afspraak).

 

Fysieke evenementen en instructies tot en met 1 juni 2020 zijn geannuleerd. 

Let op: informatie over de aangepaste diensten van de Walaeus Bibliotheek is te vinden op hun informatiepagina.  

De online dienstverlening van de UBL en remote access voor studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden en het KITLV blijven ongewijzigd.

Lees thuis een e-book of bekijk onze uitgebreide collectie e-journals. Browse de subject guides op je vakgebied, doe een online tutorial of bekijk een film. Lees alles over Open Access en het Leids Repositorium.

Uitleenbare boeken en tijdschriften uit alle locaties van de UBL kunnen worden aangevraagd via de catalogus. Kies één van de hieronder genoemde afhaallocaties, waar u de materialen kunt lenen via de boeklockers. Wacht de email af die verstuurd wordt zodra een boek klaarligt, zodat u niet voor niets komt.

Locatie Afhalen en inleveren
Universiteitsbibliotheek

Maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00

Bibliotheek Sociale Wetenschappen Gedurende de openingstijden van het Pieter de la Courtgebouw
Van Steenis  Gedurende de openingstijden van het Van Steenis Gebouw
Bibliotheek Wijnhaven Gedurende de openingstijden van het gebouw Wijnhaven

Uitleentermijn

De uitleentermijn van alle bij de UBL geleende materialen is automatisch verlengd tot 15 juni. Hierna geldt weer de gebruikelijke verleng- en rappelregeling.

In enkele gevallen kan er een probleem opgetreden zijn bij de automatische verlenging. Neem in dat geval contact met ons op via een reply op een ontvangen rappel, of via Stel een vraag.

Wanneer u een boek hebt gereserveerd kan het helaas langer dan gebruikelijk duren voor het beschikbaar komt.

Boeken inleveren

Geleende boeken kunt u inleveren op de in de tabel genoemde locaties.

U kunt boeken ook per post opsturen, mits voldoende gefrankeerd en goed verpakt:

Universiteitsbibliotheek
afd. Publieksdiensten
Postbus 9501
2300 RA Leiden

Na een stop van enkele maanden biedt de UBL per 2 juni weer de optie om via WorldCat boeken te lenen van andere universiteitsbibliotheken. Bij uw aanvraag kunt u voorlopig kiezen uit de volgende afhaallocaties:

Ook het aanvragen van scans van boekhoofdstukken en  artikelen via WorldCat was en blijft mogelijk.

Niet alle universiteitsbibliotheken zijn weer open, of kunnen op dezelfde wijze leveren als voorheen. Mogelijk zijn niet alle gewenste publicaties beschikbaar. Neem bij vragen contact met ons op via Stel een vraag.

Wanneer u een boek van de UB-studiezaal of de Asian Library nodig heeft, of een niet-uitleenbaar boek van de bibliotheken Rechten, Wijnhaven of NINO, kunt u een leenverzoek indienen per email. Per boek zal worden bekeken of het bij uitzondering mag worden uitgeleend.

Stuur een email voorzien van uw studentnummer of usernaam naar uitleen@library.leidenuniv.nl. Vermeld titel, auteur, eventueel volumenummer én call number van het werk, of kopieer de permalink uit de catalogus. U ontvangt zo spoedig mogelijk bericht over of uw verzoek kan worden gehonoreerd. Boeken zullen worden klaargelegd in een locker bij de UB; materiaal van Bibliotheek Wijnhaven zal daar in een locker worden geplaatst.

Het is helaas niet mogelijk boeken ter plaatse te raadplegen.

Docenten die een course reserve hebben aangevraagd kunnen collegeliteratuur op verschillende manieren aanbieden. 

1. Uitlenen

Laat ons via uitleen@library.leidenuniv.nl weten dat we de boeken beschikbaar kunnen maken voor uitleen. We raden dit alleen aan bij kleine studentengroepen. We merken dat studenten onder elkaar contact hebben en in zo’n geval onder elkaar de boeken delen. De student die het boek als eerste leent blijft in onze administratie verantwoordelijk voor dit boek.

2. E-books

U zoekt in onze catalogus of de betreffende titel inmiddels als e-book beschikbaar is. Onze medewerkers hebben in de afgelopen weken gecontroleerd of van de boeken op de collegeplanken een digitaal exemplaar toegankelijk is en deze zo nodig aangeschaft. De bibliotheek stuurt u hierover bericht, of neemt u zelf contact op met uw vakreferent.  

3. Scannen

In sommige gevallen mogen gescande delen van boeken in Blackboard of BrightSpace worden gezet. Een aantal uitgevers geeft via de licentie toestemming voor het gebruik van artikelen in de elektronische leeromgeving of een papieren reader. Het beleid van een uitgever is na te gaan in de module Gebruiksvoorwaarden gelicentieerde digitale bronnen. Bij het gebruik van materialen uit deze lijst hoeft niet gelet te worden op het aantal woorden of afbeeldingen en kunnen artikelen zonder problemen worden hergebruikt in het onderwijs.

Staat een uitgever niet in de lijst dan kunnen wij, in samenwerking met de Readers Online Service van het UFB (bij voorkeur) delen van boeken scannen en via de Readers Online Service aanbieden. Hierbij moet u rekening houden met auteursrechten. U maakt hiervoor gebruik van de (aangepaste) procedure van het UFB, te vinden op de website. In afwijking tot de normale procedure verzorgt het UFB in dit geval het scannen. UBL levert hen het betreffende boek. Studenten kunnen de gescande items aanschaffen via de webshop van Reader Online in digitale en in gedrukte vorm. Indien er kosten voor het auteursrecht zijn, dan wordt dit verwerkt in de prijs van de reader. Het Centrale Crisisteam van de Universiteit heeft bepaald dat deze kosten ook nu door studenten betaald moeten worden.

Informatie en vragen
Meer informatie over het auteursrecht bij digitaal onderwijs vindt u op onze website. Vragen over course reserves kunt u sturen naar uitleen@library.leidenuniv.nl. Telefonisch zijn wij momenteel niet goed bereikbaar.

In de Universiteitsbibliotheek (UB) en in de Bibliotheek Wijnhaven in Den Haag kunnen studenten van de Universiteit Leiden op afspraak documenten printen of bestanden overzetten van hun P-schijf.

Bij de bibliotheek kan je hiervoor een tijdvak reserveren van maximaal 20 minuten. Tijdens deze 20 minuten heb je een printer of computer helemaal tot je beschikking. 

Voorbereiden

Je kunt je printopdrachten thuis alvast versturen via Webprint. Is dit voor jou geen optie, dan krijg je in de bibliotheek een computer toegewezen om te kunnen gebruiken tijdens je bezoek.

Bestanden van de P-schijf kan je per email versturen, óf overzetten naar Office 365. Wil je Office gebruiken, zorg dan dat je thuis, ruim van tevoren, toegang hebt geregeld. Via de universitaire helpdeskportal vind je alle benodigde informatie en handleidingen over Office 365. De UB kan je hierin geen ondersteuning bieden.

Printen of bestanden overzetten: afspraak maken
UB Telefonisch

Receptie UB, 071-5272800

(kantooruren)

Bibliotheek Wijnhaven Per email wijnhaven@library.leidenuniv.nl

Vanaf 6 mei is de Leeszaal Bijzondere Collecties weer- beperkt- opengesteld voor Leidse wetenschappers.

Voor de toegang en het gebruik van de faciliteiten in de Leeszaal Bijzondere Collecties is een tijdelijke procedure van kracht. Er zijn maximaal zes werkplekken in de Leeszaal tegelijk beschikbaar. Voor het gebruik van een werkplek kan worden gekozen uit diverse tijdsblokken. Dit betreft een ochtendsessie van 09:00 uur tot 12:00 uur, een middagsessie van 13:00 uur tot 16:00 uur of een dag-sessie van 09:00 uur tot 16:00 uur.

Aanvraagprocedure

Voor het aanvragen van een werkplek stuurt u een e-mail naar specialcollections@library.leidenuniv.nl. In de aanvraag geeft u aan voor welke datum en welk tijdsblok u in aanmerking wilt komen en welke stukken u tijdens het bezoek wilt bekijken. Uw aanvraag dient uiterlijk om 12:00 uur de werkdag voorafgaand aan uw beoogde bezoek bij ons binnen te zijn. U ontvangt van ons bericht of uw aanvraag kan worden gehonoreerd. Bij het goedkeuren van een aanvraag wordt uitgegaan van de volgorde van binnenkomst.

Bezoek aan de Bijzondere Collecties

Indien uw aanvraag is goedgekeurd bent u op de betreffende datum en tijd van harte welkom. Bij binnenkomst in de UB kunt u gebruik maken van de aanwezige lockers bij het Café UBé. De lockers bij de Leeszaal zijn tijdelijk buiten gebruik. Vervolgens meldt u zich bij de receptie in de hal van de UB. Na controle van uw aanmelding wordt u toegelaten. Wij vragen dat u eerst uw handen goed wast. Daarna kunt u de aangegeven route naar de Leeszaal Bijzondere Collecties volgen.

Bij de Leeszaal meldt u zich bij de balie. Medewerkers wijzen u vervolgens uw werkplek en verzorgen de levering van de aangevraagde stukken. Binnen de Leeszaal zijn looproutes aangegeven waardoor het passeren tot een minimum wordt beperkt. Na afloop van uw bezoek levert u de stukken in bij de balie en verlaat u de Leeszaal onder begeleiding van een medewerker via de aangegeven route.

De werkplekken in de Leeszaal Bijzondere Collecties worden tussen de bezoeken schoongemaakt. Geraadpleegde stukken worden na gebruik twee dagen in quarantaine gehouden.

De conservatoren zijn via e-mail bereikbaar voor vragen en uiteraard staan onze uitgebreide Digital Collections altijd online tot uw beschikking.

Algemene vragen over de bibliotheekvoorzieningen en vragen voor de informatiespecialisten kunt u stellen via Stel een vraag. Op werkdagen van 9:00-17:00 kunt u ons ook bereiken via chat, whatsapp en telefoon.

Wachtwoord vergeten?

Wanneer u het wachtwoord van uw account niet meer weet, kunt u kunt online een nieuw wachtwoord aanvragen.

Vakreferenten en conservatoren

Vakreferenten en conservatoren zijn bereikbaar via hun persoonlijke emailadres.

Centre for Digital Scholarship (CDS)

Onderzoekers kunnen bij het Centre for Digital Scholarship (CDS) terecht voor vragen, advies en training over datamamanagement, open access, auteursrecht en het gebruik van digitale data. Het CDS is bereikbaar via e-mail: cds@library.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.