Universiteit Leiden

nl en

Coronavirus: dienstverlening UBL

 

Alle bibliotheeklocaties van de UBL zijn gesloten voor studeren, inzien van materialen, printen, kopiëren en andere activiteiten ter plaatse.
 

In lijn met de landelijke maatregelen en het beleid van de Universiteit Leiden met betrekking tot het coronavirus, is de dienstverlening van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) per 14 maart 2020 voor onbepaalde tijd aangepast.

Deze tijdelijke informatiepagina wordt regelmatig aangevuld en geactualiseerd.

Alle bibliotheeklocaties van de UBL zijn gesloten voor studeren, inzien van materialen, printen, kopiëren en andere activiteiten ter plaatse.

Bij enkele locaties kunt u terecht uitsluitend voor het afhalen en inleveren van geleende materialen: de Universiteitsbibliotheek, de Bibliotheek Sociale Wetenschappen, de lockerfaciliteit in het Van Steenisgebouw en de Bibliotheek Wijnhaven in Den Haag.

Lenen

Bij enkele locaties kunt u terecht voor het afhalen en inleveren van bibliotheekmaterialen.

Uitleenbare boeken en tijdschriften uit alle locaties kunnen worden aangevraagd via de catalogus. Kies één van de hieronder genoemde afhaallocaties, waar u de materialen kunt lenen via de boeklockers. Wacht u alstublieft de email af die verstuurd wordt zodra een boek klaarligt, zodat u niet voor niets komt.

Locatie Afhalen en inleveren
Universiteitsbibliotheek

Maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00

 

In het weekend gesloten

Bibliotheek Sociale Wetenschappen Gedurende de openingstijden van het Pieter de la Courtgebouw
Van Steenis  Gedurende de openingstijden van het Van Steenis Gebouw
Bibliotheek Wijnhaven Gedurende de openingstijden van het gebouw Wijnhaven

Inleveren

Geleende boeken kunt u bij de bovengenoemde locaties inleveren. U kunt geleende boeken ook per post opsturen, mits voldoende gefrankeerd en goed verpakt:

Universiteitsbibliotheek
afd. Publieksdiensten
Postbus 9501
2300 RA Leiden

Walaeus Bibliotheek

Informatie over de aangepaste diensten van de Walaeus Bibliotheek vindt u op hun speciale 'coronavirus'-webpagina.  

De uitleentermijn van alle bij de UBL geleende materialen is automatisch verlengd tot 6 april. U hoeft dus niet bang te zijn voor een boete wanneer u de komende tijd niet naar de bibliotheek kunt of wilt komen.

In enkele gevallen kan er een probleem zijn opgetreden bij de automatische verlenging. Neem in dat geval contact met ons op via een reply op een ontvangen rappel of via Stel een vraag.

Wanneer u een boek hebt gereserveerd kan het helaas langer dan gebruikelijk duren voor het beschikbaar komt.

Het is op dit moment niet mogelijk IBL-leenaanvragen te doen via WorldCat.

Aanvragen voor artikelen zijn nog wel mogelijk. Gezien de sluiting van veel organisaties kunnen we helaas geen garanties geven. Neem bij vragen contact met ons op via Stel een vraag.

Wanneer u een boek van de UB-studiezaal of Asian Library nodig heeft, of een niet-uitleenbaar boek van de bibliotheken Rechten, Wijnhaven of NINO, kunt u een leenverzoek indienen per email. Per boek zal worden bekeken of het bij uitzondering mag worden uitgeleend.

Stuur een email voorzien van uw studentnummer of usernaam naar uitleen@library.leidenuniv.nl. Vermeld titel, auteur, eventueel volumenummer én call number van het werk, of kopieer de permalink uit de catalogus. U ontvangt zo spoedig mogelijk bericht over of uw verzoek kan worden gehonoreerd. Boeken zullen worden klaargelegd in een locker bij de UB; materiaal van Bibliotheek Wijnhaven zal daar in een locker worden geplaatst.

Het is helaas niet mogelijk boeken ter plaatse te raadplegen.

De UBL biedt docenten die een course reserve voor studenten hebben aangevraagd vier verschillende manieren om de literatuur aan te bieden buiten de bibliotheek. Zie voor alle informatie de speciale pagina over course reserves voor docenten.

Studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden

De online dienstverlening van de UBL en de mogelijkheden voor remote access voor studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden en het KITLV blijft zoveel mogelijk ongewijzigd.

Lees thuis een e-book of bekijk onze uitgebreide collectie e-journals. Browse de subject guides op je vakgebied, doe een online tutorial of bekijk een film. Lees alles over Open Access en het Leids Repositorium.

Gratis extra digitale resources

Een groot aantal uitgevers maakt tijdelijk video's, e-books en andere digitale les- en studiematerialen gratis online beschikbaar. Bekijk een uitgebreid overzicht op onze pagina over gratis digitale resources tijdens het coronavirus.

Alumni en gepromoveerden

Alumni van de Universiteit Leiden kunnen via hun account een beperkt aantal databases raadplegen via Leiden Alumni Databases.

Veel uitgevers werken hard om informatie rond het coronavirus en COVID-19 snel beschikbaar te maken. Een overzicht van beschikbare bronnen vindt u op onze pagina Coronavirus: literatuur en databases.

De Leeszaal Bijzondere Collecties in de Universiteitsbibliotheek is gesloten.  Conservatoren zijn via e-mail bereikbaar voor vragen en uiteraard staan onze uitgebreide Digital Collections online tot uw beschikking.

Alle evenementen en fysieke instructies tot en met 1 juni 2020 zijn geannuleerd. 

Studenten van de Universiteit Leiden die bestanden willen overzetten van hun P-schijf, kunnen bij de receptie van de UB telefonisch een afspraak maken (071-5272800) om gedurende maximaal 20 minuten gebruik te kunnen maken van een hiervoor aangewezen computer in de UB.

Bestanden van de P-schijf kan je per email versturen, óf overzetten naar Office 365. Wil je Office gebruiken, zorg dan dat je thuis, ruim van tevoren, toegang hebt geregeld. Via de universitaire helpdeskportal vind je alle benodigde informatie en handleidingen over Office 365. De UB kan je hierin geen ondersteuning bieden.

Algemene vragen én vragen voor de informatiespecialisten van de UBL kunt u stellen via Stel een vraag. Op werkdagen van 9:00-17:00 kunt u ons ook bereiken via chat, whatsapp en per telefoon.

Vakreferenten en conservatoren zijn bereikbaar via hun persoonlijke e-mailadres.

Ondersteuning door het Centre for Digital Scholarship

Met vragen over o.a. datamanagement, auteursrechten en open access kunt u per e-mail terecht bij het Centre for Digital Scholarship (CDS).

Het CDS houdt u via het CDS-blog op de hoogte van de actuele stand van zaken met betrekking tot hun dienstverlening.

Als u vragen hebt over uw bibliotheekaccount kunt u contact met ons opnemen via Stel een vraag.

Weet u uw wachtwoord niet meer? U kunt online een nieuw wachtwoord aanvragen.

Deze website maakt gebruik van cookies.