Universiteit Leiden

nl en

Workshop

Workshop #3: Het verleden van Palestina in frame – ontsluiting Frank Scholten fotocollectie

Datum
dinsdag 25 april 2023
Tijd
Serie
Workshops: Het verleden van Palestina in frame – ontsluiting Frank Scholten fotocollectie
Bezoekadres
Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 27
2311 BG Leiden
Zaal
Heinsius

Wilt u hands-on werken met vintage fotografie? En vindt u het belangrijk om bij te dragen aan de zichtbaarheid van de visuele geschiedenis van Palestina? Help ons dan een handje mee! Het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) en Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) werken aan het verbeteren van de digitale toegankelijkheid van de Frank Scholten fotocollectie, een rijke en unieke fotocollectie over Palestina in de jaren twintig van de twintigste eeuw. Om de laatste stappen te kunnen zetten in de ontsluiting van dit belangrijke erfgoed zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers! Schrijf u in voor een van de workshops in de periode tussen april en juni 2023.

Frank Scholten fotografeerde van 1921-1923 op bijna encyclopedische wijze het toenmalige Palestina. Van systematische documentatie tot portretten, van Bijbelse landschappen tot een losse vorm van straatfotografie: Scholten legde het vast in meer dan 20.000 foto’s. Zijn fotocollectie wordt inmiddels als een de belangrijkste visuele bronnen van Palestina beschouwd. Wat zijn werk volstrekt uniek maakt is de zogenaamde ‘queer lense’ waardoor Scholten, zelf homoseksueel, de wereld bekeek. De foto’s staan al online, maar er moet nog een extra laag informatie worden onthuld om ze goed vind- en doorzoekbaar te maken. Werkt u hieraan mee?

Wat gaan we doen?

In een serie van tien workshops zetten we de laatste stappen in het catalogiseren van de collectie. We zullen ons in het bijzonder richten op teksten die door Frank Scholten zelf aan de fotoafdrukken en -negatieven zijn toegevoegd. In groepjes van drie vrijwilligers ordenen we relevante negatieven en afdrukken en leggen we aanvullende informatie vast in de database. De workshops vinden plaats in de Universiteitsbibliotheek in Leiden. Lunch en koffie/thee worden verzorgd.

Datum Tijd Plaats
Donderdag 6 april 09:00 – 17:00 Heinsius
Donderdag 13 april 09:00 – 17:00 Heinsius
Dinsdag 25 april 11:00 – 17:00 Heinsius
Dinsdag 2 mei 09:00 – 17:00 Vossius
Dinsdag 9 mei 09:00 – 17:00 Heinsius
Dinsdag 16 mei 09:00 – 17:00 Heinsius
Dinsdag 23 mei 11:00 – 17:00 Heinsius
Dinsdag 30 mei 09:00 – 17:00 Vossius
Donderdag 1 juni 09:00 – 17:00 Vossius
Dinsdag 6 juni   09:00 – 17:00 Heinsius

Iedereen is van harte welkom, ook als u slechts beperkt beschikbaar bent. Aanmelden kan via de bovenstaande knop.

Bekijk de foto in Digital Collections
Man with a horse sits by a pond, [NINO F Scholten photographic print 19 2544]

Bekijk de serie workshops

Deze website maakt gebruik van cookies.