Wandeling door het Leiden van Bodel Nijenhuis en de Buskruitramp

dinsdag 28 juni 2022
Wandeling door Leiden met de auteurs van Grensverkenningen

Op 3 juni verscheen het boek Grensverkenningen. Langs oude grenzen in Nederland. Natuurschrijver Kester Freriks ging voor het boek aan de hand van oude kaarten uit de Collectie Bodel Nijenhuis op zoek naar oude grenzen in het Nederlandse landschap. Een groot aantal kaarten in deze collectie beeldt grenzen af. Samen met conservator Martijn Storms brengt hij de papieren collectie tot leven.

Freriks ging door heel Nederland op zoek naar de grenzen van vroeger in het landschap van nu, waarbij afdrukken van de originele kaarten zijn leidraad vormden, zoals we dat ook tijdens de wandeling gaan doen. Drie verhalen in het boek hebben betrekking op het centrum van Leiden en spelen zich af langs het Rapenburg waar Bodel Nijenhuis woonde, het Steenschuur waar de Buskruitramp plaatsvond en rond de Burcht, het hart en beginpunt van de stad. Freriks vertelt over de wandelingen die hij hier maakte, op zoek naar de oude grenzen in de stad. Martijn Storms geeft daarbij toelichtingen op de kaarten. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.

Leiden na de buskruitramp, rood ingetekend door de vader van Johannes Bodel Nijenhuis.

Stichting Vrienden van de UBL

Alleen Vrienden van de Universitaire Bibliotheken Leiden kunnen zich aanmelden voor deze wandeling. De Stichting Vrienden van de UBL is een organisatie die in het leven werd geroepen om een bijdrage te leveren aan de instandhouding, uitbreiding en digitalisering van de bijzondere collecties van de UBL. Of het nu gaat om een middeleeuws muziekhandschrift, een negentiende-eeuws album amicorum, een hedendaagse tekening of een complete collectie foto’s: het zijn altijd bijzondere stukken waarvoor het geld van de Vrienden wordt ingezet.

Wilt u deelnemen aan deze wandeling en andere activiteiten die wij voor onze Vrienden organiseren? Word lid voor slechts €35,- per jaar.