Library Carpentry workshop

maandag 28 maart 2022 - dinsdag 5 april 2022
4 sessies op de ochtenden van 28/29 maart en 4/5 april 2022.
Online. De voertaal van de workshop is Nederlands.

Op de ochtenden van 28/29 maart en 4/5 april 2022 is er weer een online Library Carpentry workshop. In deze workshop leren medewerkers van bibliotheken de beginselen van datavaardigheden.

WAAROM
Redenen om mee te doen kunnen zijn:

• vergroten van je ‘databewustzijn’
  • beter begrip van dataproblemen die onderzoekers ervaren
  • efficiënter verzamelen en verwerken van data ten behoeve van je werk.

INHOUD
In de workshop werken we met data in de vorm van platte tekst en tabellen. Tekstuele data leer je doorzoeken en manipuleren met behulp van de Unix shell. Bij de analyse van tabelvormige data komt het programma OpenRefine van pas. Ook leer je over reguliere expressies, een methode van patroonherkenning die bij alle vormen van data nuttig is.

VEREIST
Er is geen voorkennis vereist over Unix shell, OpenRefine of of reguliere expressies. Wel wordt enige ervaring gevraagd met een spreadsheetprogramma zoals Excel.

De workshop wordt georganiseerd door de bibliotheken van UvA/HvA, VU, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit en Tilburg University. Bij overinschrijving hebben medewerkers van deze instellingen voorrang. Inschrijven kan tot uiterlijk 15 maart 2022 via een online inschrijfformulier. De voertaal is Nederlands.