China Seminar

China Seminar met dichter Wang Jiaxin

woensdag 9 maart 2022
Live in de Vossiuszaal in de Universiteitsbibliotheek en online via livestream
Vossiuszaal

De tweede China Seminar van dit semester vindt plaats in de Universiteitsbibliotheek Leiden in de Vossiuszaal op 9 maart 2022, 15:15-16:30.

De prominente Chinese dichter Wang Jiaxin 王家新 zal die dag voorlezen uit zijn werk en zijn gedachten delen over dichterschap in China voordat hij met het publiek in gesprek gaat. Dit gesprek zal plaatsvinden in het Chinees, Engels en Nederlands en wordt gemodereerd door Prof. Maghiel van Crevel

Wang Jiaxin (1957) is momenteel in Nederland op uitnodiging van de Nederlandse Stichting Literatuur. Hij werd naar het platteland gestuurd voor "heropvoeding" tijdens de Culturele Revolutie, zoals zovelen van zijn generatie. In 1978, twee jaar na de dood van Mao Zedong, schreef hij zich in als student Chinese Taal en Literatuur aan de universiteit van Wuhan. Zijn eerste dichtbundel werd gepubliceerd in 1985 en hij is sindsdien gestaag blijven publiceren. Hij won verschillende nationale en internationale prijzen en was deelnemer aan poëziefestivals over de hele wereld. Hij staat bekend om zijn Chinese vertalingen van onder andere Paul Celan, Marina Tsvetaeva, Federico García Lorca en Osip Mandelstam.

In een bijzondere, rustige stijl ontwikkelt Wang Jiaxin zijn visie op de relatie van het individu met de maatschappij, geschiedenis, het lot en mensheid. In de schaduw van verleden en heden zoekt hij naar waarheden, groot en klein, vanuit zijn eigen ervaring. Hoewel veel van zijn gedichten zich afspelen in de winter, 's nachts of in het donker, ziet Wang ook volop warmte, helderheid en hoop.

Wang recente boeken zijn onder andere Een asgrauwe dageraad (2021), een in het Nederlands vertaalde dichtbundel. De door Silvia Marijnissen geredigeerde dichtbundel is een gezamenlijke inspanning van tien vertalers uit Vlaanderen en Nederland.

Publicaties van Wang zijn beschikbaar in de Asian Library.