In contact met collecties - Karakter tussen kunst en wetenschap

Witte Singel 27
2311 BG Leiden
Vossiuszaal

Op maandag 3 juni organiseert de Universitaire Bibliotheken Leiden in samenwerking met Willem Kerklaan een workshop over Chinese karakters en grafische kunst. De bijeenkomst vindt plaats in de Universiteitsbibliotheek, Witte Singel 27 te Leiden.

Ontmoet de kunstenaar

Willem Kerklaan (1946) is een veelzijdig grafisch kunstenaar met een fascinatie voor Chinese karakters. Met drukprocessen en andere beeldende technieken geeft hij nieuwe vormen aan het Chinese schrift. Kerklaans werk spreekt tot de artistieke verbeelding, maar ook tot de wetenschappelijke. Kan iemand die geen Chinees leest karakters selecteren?  Is leesbaarheid een issue? Verschillen de geometrische keuzes van de inheemse kalligrafische traditie? Kortom: hoe schept Kerklaan zijn eigen karakters?

Programma

Voor deze workshop is geen voorkennis vereist. We beginnen met een korte presentatie en een demonstratie van Willem Kerklaan. Vervolgens gaat de kunstenaar in gesprek over schrift, materialen, technieken, kalligrafie, taal en kunst. Zijn gesprekspartner is Jeroen Wiedenhof van de Leidse opleiding Chinastudies.

De workshop wordt gehouden in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek, Witte Singel 27 te Leiden. Programma:

• 13.15 tot 13.45:   - presentatie en demonstratie door Willem Kerklaan
  • 13.45 tot 14.15:   - pauze met koffie en thee
  • 14.15 tot 14.45:   - gesprek tussen Willem Kerklaan en Jeroen Wiedenhof
  • 14.45 tot 15.00:  - publieksvragen
  •          v.a. 15.00:  - opening tentoonstelling Willem Kerklaan in de AziĆ«-bibliotheek

Aanmelden

U kunt zich tot 31 mei aanmelden voor de workshop via de onderstaande knop. Heeft u een vraag? Stuur aanmelding@library.leidenuniv.nl een vraag (o.v.v. Karakters tussen kunst en wetenschap) of bel: 071-527 2832.

Meld u nu aan!