Panji – Diponegoro – La Galigo Tentoonstelling UNESCO Memory of the World

2311 BG Leiden
Tentoonstellingsruimte Universiteitsbibliotheek

Tentoonstelling van Panji, Diponegoro en La Galigo manuscripten

De Panji manuscripten, de autobiografie van prins Diponegoro en het epos La Galigo behoren tot de meest tot de verbeelding sprekende literaire werken van Zuidoost-Azië en specifiek van Indonesië. Hun belang voor de literaire en culturele geschiedenis van Zuidoost-Azië wordt benadrukt door opname in het Memory of the World Register van UNESCO. In de tentoonstelling Memory of the World. Panji – Diponegoro – La Galigo van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) staan de inhoud, functie en het gebruik van de manuscripten centraal. De tentoonstelling is van 23 mei tot en met 1 september 2019 in de Universiteitsbibliotheek te zien.

Maskers voor het opvoeren van Panji toneelstukken

Avontuur

De Panji verhalen vertellen over de avonturen van de Javaanse prins Panji in zijn zoektocht naar zijn geliefde, prinses Candra Kirana. Tijdens de 14e en 15e eeuw wonnen de oorspronkelijke verhalen aan populariteit door heel Zuidoost-Azië, waardoor lokale verhalenculturen niet meer gedomineerd werden door veel oudere Indiase epische gedichten. De Panji verhalen markeren een belangrijke stap in de ontwikkeling van de Javaanse literatuur, die uitgroeide tot de meest populaire literaire stroming in het gebied.

Verzetsleider

De kronieken van prins Diponegoro (1785-1855), verzetsleider en Indonesisch nationaal symbool, werden geschreven tijdens zijn ballingschap op Noord-Sulawesi. Het document legde een fundament voor een nationaal narratief in Indonesië en is een sleutelstuk in de Indonesische literatuur.

Babat Diponegoro geïllustreerd

6000 pagina’s

Het 6000 pagina’s tellende La Galigo manuscript, werd in de 19e en 20e eeuw opgetekend uit een eeuwenoude Boeginese orale traditie. Het mythische epos is genoteerd in het kenmerkende schrift van Zuid-Sulawesi en geldt als het meest omvangrijke mythische epos ter wereld. Deze werken vertegenwoordigen een lange en rijke traditie, die voortleeft in theatrale opvoeringen en handschriften in allerlei talen, vormen en schriften.

UNESCO Memory of the World

Het culturele en maatschappelijke belang van het behoud van de Panji, Diponegoro en La Galigo manuscripten is erkend door UNESCO. De manuscripten zijn opgenomen in het Memory of the World Register als Documentair Erfgoed en delen deze status met stukken uit bibliotheken in Indonesië, Maleisië en Cambodja. Het Memory of the World Register is ingesteld door UNESCO met als doel wereldwijd documentair en digitaal erfgoed beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. De UBL beheert een grote verscheidenheid aan Indonesische en Zuidoost-Aziatische manuscripten, waarvan de genoemde objecten de belangrijkste zijn.