Lezing en demonstratie Chinese druktechnieken

Witte Singel 26-27
2311 BG Leiden
Vosssiuszaal

De Leidse Azië-bibliotheek herbergt gedrukte teksten van alle tijden. Veel van deze teksten zijn gedrukt in het Chinese karakterschrift. Dit schrift heeft zich door grote delen van Azië verspreid, waarbij het steeds nieuwe vormen aannam, zoals in Korea, Japan en Vietnam. In deze presentatie gaan we terug naar de Chinese bron.

Chinese karakters zijn op allerlei manieren bijzonder: ze werken anders dan een alfabet, ze zien er anders uit, en ze vereisen ook speciale maatregelen bij het drukken. We presenteren een aantal topstukken uit de collectie, waarbij de materiële kant van het drukken voorop staat: bijzondere druktechnieken voor een bijzonder schrift. Hierbij wordt niet alleen het originele drukwerk getoond, maar ook de werking van een Chinese typemachine gedemonstreerd.

14.00 uur

Inleiding over Chinese druktechnieken in heden en verleden, uitleg over representatieve stukken uit de Leidse collecties en demonstratie van een Chinese typemachine – Marc Gilbert (conservator Universitaire Bibliotheken Leiden) en Jeroen Wiedenhof (sinoloog en taalkundige bij LIAS/LUCL, Universiteit Leiden)

Koffie en thee

Aanmelden
Wij hopen u te ontmoeten op woensdag 30 mei a.s. U wordt verzocht zich vóór 25 mei aan te melden via aanmelding@library.leidenuniv.nl (graag o.v.v. Chinese druktechnieken) of telefonisch via ons secretariaat: 071-527 28 32.